Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Een jaar na het verscheuren van de aandelen

Sprinklr.co is een jaar steward owned bedrijf – wat levert dat op? 

In 2023 verscheurden de oprichters van Sprinklr hun aandelen om Sprinklr B.V over te dragen aan de missie: het herstellen van biodiversiteit. Er is maar één aandeelhouder met zeggenschap, en dat is Stichting Sprinklr Impact, de steward. Het enige doel van de stichting is erop toezien dat Sprinklr B.V. onderneemt volgens de missie. De onderneming, met een jaaromzet van 2,7 miljoen, is dus geen middel om geld aan te verdienen, maar een middel om de missie te dienen. Zeven inzichten na één jaar steward ownership.  

Sprinklr bepaalt zelf het groeitempo

Als steward owned bedrijf bepaalt Sprinklr.co zelf het groeitempo, zonder de constante druk van aandeelhouders die enkel streven naar meer winst. Dit stelt het bedrijf in staat om strategische groeibeslissingen te nemen die in lijn zijn met de missie, zoals het herstellen van biodiversiteit. Sprinklr kan prioriteit geven aan langetermijndoelen in plaats van te focussen op kortetermijnwinsten.

Ruimte voor activistisch ondernemen

Onder steward ownership heeft Sprinklr de vrijheid om zich uit te spreken over maatschappelijke kwesties, zoals het bekritiseren van fossiele subsidies. Hierdoor kunnen ze actief bijdragen aan aan positieve verandering in de samenleving, in lijn met de waarden en missie. Liedewij, directeur van Sprinklr.co: “Als activistisch bedrijf dat steward owned is kunnen we onze stem laten horen zonder bang hoeven te hoeven zijn voor repercussies van aandeelhouders met andere belangen”.

Gemotiveerd team

Bij Sprinklr werken gigantisch hardwerkende en vrolijke en doorzettende mensen. Dat was al zo, maar door steward ownership is nog duidelijker waar iedereen zo hard voor werkt.

Veel nieuwe klanten

Door het verhaal van steward ownership te delen, kreeg Sprinklr veel persaandacht waarmee ze weer veel nieuwe enthousiastelingen bereikten die Sprinklr de wereld gunnen.

Waardering

Steward ownership is een manier om uit het systeem van hyperkapitalisme te komen, een systeem dat zowel de planeet als minder rijke mensen leegtrekt. Door de vloedgolf aan enthousiasme werd wel duidelijk hoeveel mensen naar iets anders snakken. Naar een eerlijker verdeling en naar voorbeelden hoe zo’n eerlijker verdeling voor elkaar te krijgen.

Verspreiding van een alternatief model

Door het succesverhaal te delen inspireerde Sprinklr andere ondernemers over te stappen op een ander bedrijfsmodel. Ook spreekt Suzanne zo nu en dan studenten bedrijfseconomie over een alternatief moedel en dat het mogelijk is om te ondernemen en bij te dragen aan onze planeet.

Foto Mieke Lindeman