Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Nederlandse driemaster 'Oosterschelde' bereikt Grote Oceaan op Charles Darwins verjaardag

Nederlandse driemaster ‘Oosterschelde’ bereikt Grote Oceaan op Charles Darwins verjaardag tijdens Darwin200-wereldreis.

De bemanning van de Nederlandse driemaster ‘Oosterschelde’ heeft de Grote Oceaan bereikt na bijna 10.000 nautische mijlen te hebben gezeild vanuit Europa. De historische driemaster is bezig aan twee jaar durende missie voor natuurbehoud, de Darwin200 Global Voyage. Bijzonder voor de bemanning is dat zij de ‘Pacific’ bereiken op de verjaardag van de naamgever van het project, Charles Darwin.

De ‘Oosterschelde’ vertrok in augustus 2023 uit de Britse havenstad Plymouth en volgt sindsdien de route van Charles Darwin aan boord van HMS Beagle. Tijdens deze reis maakte Darwin aantekeningen voor zijn baanbrekende en revolutionaire boek ‘On the Origin of Species’. Darwin200 heeft zich, bijna 200 jaar na de reis van Charles Darwin, ten doel gesteld om zoveel mogelijk jongeren te inspireren en motiveren om zich in te spannen voor natuurbehoud. In iedere haven die de ‘Oosterschelde’ aandoet komen jonge wetenschappers samen om natuuronderzoeken te doen in samenwerking met lokale experts. Dr. Sarah Darwin, bioloog en achter-achter-kleindochter van Charles Darwin: ‘Bijna tweehonderd jaar geleden was Charles Darwin’s Beagle-reis aanleiding voor een idee over evolutie door natuurlijke selectie. Dat dit nadien als raamwerk heeft gediend voor zo veel natuuronderzoek is bijzonder. De Darwin Leaders aan boord van de ‘Oosterschelde’ hebben indrukwekkende vaardigheden, energie en doorzettingsvermogen. Juist dat is nodig om ons te helpen omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering die voor ons liggen.’

Een nieuwe generatie wetenschappers: Darwin Leaders

In iedere haven die de ‘Oosterschelde’ bezoekt, komen verschillende jonge, talentvolle wetenschappers samen om een week lang natuuronderzoek te doen. In totaal zullen 200 Darwin Leaders aanmonsteren tijdens de bijna twee-jaar lange wereldreis. In nauwe samenwerking met lokale experts en NGO’s zullen zij het schip gebruiken als centrum van hun onderzoeken naar dieren, planten, ecosystemen en leggen ze vast hoe populaties en de natuur zijn veranderd sinds Charles Darwin dezelfde plek bijna 200 jaar geleden bezocht. Tot nog toe namen drie Nederlandse Darwin Leaders deel aan het project.

Initiatiefnemer en projectleider van Darwin200 is de Britse schrijver en bioloog Stewart McPherson. De missie van Darwin200 wordt ondersteund door ambassadeurs Dr. Jane Goodall, Dr. Sarah Darwin en Dr. Sylvia Earle.

Meer informatie over het project en de Darwin Leaders: www.darwin200.com.

Zeil mee

De driemaster ‘Oosterschelde’ is een van de weinige nog bestaande historische zeilschepen ter wereld. Het is het grootste zeilschip dat ooit in Nederland werd gerestaureerd. Na de restauratie heeft ze haar sporen verdient: de ‘Oosterschelde’ was in 1997 het eerste Nederlandse zeilende koopvaardijschip sinds 1911 dat Kaap Hoorn rondde. Ook maakte het schip verschillende expedities naar zowel de noord- als de zuidpool en bezocht het meer dan 55 landen op alle continenten.

Behalve de professionele zeilers en de Darwin200 natuuronderzoekers en cameramensen, kunnen 20 gasten aan boord van de ‘Oosterschelde’ deelnemen als 'gastbemanning' tijdens deze wereldreis. De etappes variëren in duur van een week tot maar liefst 48 dagen. Zeilervaring is niet vereist, maar een goede gezondheid en passie voor avontuur is een must.

Meer informatie over de ‘Oosterschelde’ en de zeilreizen: www.oosterschelde.nl.