Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Oude windturbinebladen ingezet voor bouw parkeergarage

In de Zuid-Zweedse stad Lund worden oude windturbinebladen gebruikt om de gevels te bekleden van een nieuwe parkeergarage. De bladen zijn afkomstig van Vattenfalls buiten gebruik gestelde Deense windpark Nørre Økse Sø. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld 50 procent van de windturbinebladen in 2025 te recyclen en in 2030 100 procent. Ook in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid is bij enkele turbines gebruik gemaakt van recyclebare turbinebladen.

Windturbinebladen zijn gemaakt om tientallen jaren bestand te zijn tegen zware weeromstandigheden. Er worden daarvoor composietmaterialen gebruikt die in laagjes strak op elkaar worden gedrukt. Hierdoor zijn de bladen extreem duurzaam maar ook lastig te recyclen. De turbinebladen zijn echter perfect voor de parkeergarage, aldus de architect van de parkeergarage Jonas Lloyd, omdat de muren open moeten zijn vanwege explosie- en brandgevaar.

Zichtbare duurzaamheid 

In het ontwerp van de parkeergarage worden de turbinebladen een zichtbaar onderdeel van het gebouw. “We wilden iets creëren wat 'zichtbare duurzaamheid' wordt genoemd. Dat het iets wordt dat duurzaamheid echt uitschreeuwt. Mensen lopen er langs en zeggen: 'kijk daar eens, ze hebben windturbinebladen in de gevel gebruikt'”, aldus Lloyd. 

Zonnepanelen, bouwpanelen en ski’s 

Milieu- en duurzaamheidsspecialist Gustav Frid van Vattenfall: “Vattenfall werkt in verschillende projecten aan hergebruik en recycling, waarbij de turbinebladen worden omgezet in frames voor zonnepanelen, vlokken die worden gebruikt voor bouwproducten zoals balken, tot isolatiemateriaal, bouwpanelen of zelfs ski's.”

Recyclebare bladen in windpark Hollandse Kust Zuid 

Ook windturbinefabrikanten werken aan het eenvoudiger maken van het recyclen van bladen. Door te kiezen voor deze bladen helpen energiebedrijven turbinefabrikanten stappen in die richting te zetten. Zoals bijvoorbeeld in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall in Nederland, waar een nieuw type recyclebare bladen werd gebruikt voor drie windturbines in het windpark.