Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Special Cargo College lanceert innovatieve Assessment Beveiligingscultuur

Special Cargo College introduceert het baanbrekende Assessment Beveiligingscultuur, speciaal ontwikkeld voor bedrijven in de beveiliging van de burgerluchtvaart. Deze unieke combinatie van een quickscan en een workshop is ontworpen om de beveiligingscultuur binnen organisaties te meten, evalueren en versterken. Met deze adviesdienst voldoen bedrijven niet alleen aan de jaarlijkse toetsingsverplichting, maar verhogen ze ook de algehele beveiliging en dienstverlening van hun organisatie.

In een tijdperk waarin de dreiging van terrorisme en cybercriminaliteit voortdurend op de loer liggen, benadrukt Special Cargo College het belang van een robuuste beveiligingscultuur. Jan de Bruijn, trainer en consultant Beveiliging Burgerluchtvaart: “Als er een kwaadwillende insider binnen de organisatie actief is, hebben voorzorgsmaatregelen weinig kans van slagen. Het beste middel tegen deze ‘insider threat’ is dat er onder de medewerkers een sterke beveiligingscultuur heerst.” De quickscan en de workshop maken gebruik van een reeks vragen ontwikkeld uit de initiële instructies van de NCTV, om organisaties te helpen hun beveiligingscultuur te meten en te verbeteren.

Pilot

Om het nieuwe product te testen heeft Special Cargo een succesvolle pilot uitgevoerd bij Lift Freight Services (LFS) op Schiphol. Hierbij werd de positieve impact van interne beveiligingsmaatregelen bevestigd. Nu staat Special Cargo College klaar om ook andere organisaties te helpen hun beveiligingscultuur naar een hoger niveau te tillen. Deze service is niet alleen beperkt tot de luchtvrachtsector; ook bedrijven in andere sectoren die de veiligheid/beveiliging als een kernwaarde beschouwen, kunnen hier hun voordeel mee doen.

Wettelijke verplichting

Een assessment om de beveiligingscultuur te meten, is inmiddels een jaarlijkse wettelijke verplichting voor geregistreerde bedrijven binnen de burgerluchtvaart. Dit geldt binnen de EU en haar lidstaten, conform EU-verordening 2015/1998 art. 11.1.11. Het jaarlijkse assessment is onderdeel geworden van het Interne Kwaliteitssysteem binnen geregistreerde organisaties. In Nederland is deze verplichting opgenomen in de Wet Luchtvaart. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Koninklijke Marechaussee geven dit onderwerp dan ook veel aandacht bij registraties en audits.

In de praktijk

Special Cargo biedt twee varianten van de adviesdienst. Het volledige Assessment omvat de Quickscan Beveiligingscultuur, de Rapportage en de Workshop Beveiligingscultuur. Na een inventariserend gesprek maken de medewerkers het online assessment. Special Cargo analyseert de data en brengt deze onder in een rapportage. Daarna worden gezamenlijk - samen met de security manager en het management van het bedrijf - conclusies per afdeling getrokken. Special Cargo voegt deze samen tot een totaalplaatje van de organisatie, een sterk fundament om een gedegen beveiligingscultuur op te bouwen.

Bedrijven kunnen er ook voor kiezen alleen de Quickscan Beveiligingscultuur te laten uitvoeren. Op basis van de rapportage in de vorm van een ‘spinnenweb’ analyseert de onderneming zelf de resultaten en verbindt daar conclusies aan.

Over Special Cargo College

Special Cargo College is in 2004 opgericht onder de paraplu van het concern Special Cargo, dienstverlener en opleider in logistiek. Special Cargo College is een vooraanstaande aanbieder van trainingen en consultancy op het gebied van gevaarlijke stoffen, logistiek en beveiliging burgerluchtvaart. Met een sterke focus op compliance, veiligheid en deskundigheid biedt het bedrijf trainingen en consultancy vanuit verschillende locaties in Nederland, wereldwijd bij klanten in huis en/of online.