Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Artificial Intelligence controleert landbouwgewassen RVB

Wie landbouwgrond pacht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) moet de bodemkwaliteit bewaken. Maar in 2018 bleek 40 procent van de pachters van de kortlopend verpachte gronden in overtreding: ‘Boeren hielden zich niet altijd aan de afspraken uit het pachtcontract’. AI (Artificial Intelligence) helpt nu met het opsporen van misstanden. 

Het RVB heeft ongeveer 4100 hectare grond die kortlopend wordt verpacht. Bij deze geliberaliseerde pacht  gaat het om pachtcontracten van maximaal zes jaar. Daarna is het mogelijk dat het Rijk die grond voor iets anders inzet. Woningbouw bijvoorbeeld. Of een agrarisch bedrijf dat zich er permanent mag vestigen. Totdat er een andere bestemming voor de grond komt, en dat kan tientallen jaren duren, kunnen agrariërs meedingen naar de akkers om een paar jaar gewassen te verbouwen.

‘Het is daarbij wel belangrijk om de bodem gezond te houden. Want put je de grond uit, dan komen er ziektes in en kan een volgende pachter minder opbrengst telen’, vertelt Eelco Terpstra van het Rijksvastgoedbedrijf.  Om de bodemkwaliteit op peil te houden mag een boer niet altijd hetzelfde te verbouwen en schrijft het RVB teeltplannen voor. ‘Het ene jaar verbouw je bloemkolen, het jaar daarna bijvoorbeeld graan en daarna weer aardappelen. Zo houden we de grond levendig en vruchtbaar.’

Intensief gebruik

Het Rijksvastgoedbedrijf ontdekte dat boeren bij langdurende pachtcontracten de akkers verstandig gebruiken. Het probleem zit vooral in kortlopende contracten van maximaal zes jaar. Wanneer grond maar voor een paar jaar verpacht wordt, dan is de verleiding voor veel landbouwers groot de akkers té intensief te gebruiken. Dit doen ze door achter elkaar gewassen te telen die het meeste opbrengen en de grond zwaar belasten. ‘In 2018 ontdekten we dat bij 40 procent van onze kort verpachte grond iets niet volgens de afspraken ging’, aldus Terpstra.

Zijn collega, Rentmeester Janine Mepschen, controleert of pachters zich aan de afspraken houden. Dat doet zij door langs akkers te lopen. Wat ze daar aantreft vergelijkt ze met de contracten. Haar werk is best tijdrovend: ‘We hebben vooral in de polders grote kavels. En vanaf de weg af kan je natuurlijk maar een klein stukje van wat er op het land staat zien. Ik moet dus echt de velden in.’

AI herkent gewassen

Het Rijksvastgoedbedrijf maakt, om het werk te versimpelen en tegelijk meer misstanden op te sporen, sinds kort gebruik van Artificial Intelligence (AI). Het bedrijf Geronimo.AI heeft een systeem ontwikkeld waarbij gewassen automatisch herkend worden door slim gebruik te maken van satellietbeelden. De AI voert zo de eerste controle uit van de akkers.

‘De foto's vanuit de ruimte zijn niet altijd even scherp maar door veel luchtfoto’s te combineren over een langere tijd kan het systeem inmiddels zo’n dertig gewassen onderscheiden. Het systeem gebruikt het patroon van de groei van een gewas. En in die patronen herkent de software dan bijvoorbeeld mais of graan. Het RVB kan aan de hand van die gegevens zien of er afwijkingen zijn op bepaalde akkers’, legt Terpstra uit.

Voor rentmeester Mepschen is dat echt ideaal: ‘Ik kan veel gerichter gaan controleren bij de landbouwers. En daardoor sporen we ook meer misstanden op.’ Mepschen verwacht dat boeren zich beter aan de afspraken gaan houden nu ze weten dat het RVB doeltreffender controleert. En dat is voor de grond goed nieuws.

Meer informatie

Janine Mepschen en Eelco Terpstra zijn geïnterviewd over AI gewascontrole door Omroep Flevoland. Bekijk de video van het interview

Beeld: Erik Jansen / Rijksvastgoedbedrijf