Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Commanderij College Gemert wint de prijs voor het beste idee voor de stad van toekomst

Leerlingen van Commanderij College uit Gemert wonnen 24 april de kunst- en techniekwedstrijd ‘Artcadia’ met hun plan om gebouwen te vergroenen met plantenbakstenen. Ze pitchten hun idee samen met 11 andere scholen tijdens de grote finale van de 16e editie van Artcadia. Deze internationale wedstrijd is speciaal voor tweedeklassers van het middelbaar onderwijs. Elk jaar doen er 135 scholen mee uit Nederland en België. Leerlingen moeten oplossingen bedenken voor de problemen die de stad van de toekomst krijgt op het gebied van water, gebouwen, milieu & ruimte en mobiliteit. Alleen de beste ideeën mochten zich presenteren tijdens de grote finaleshow in het Evoluon in Eindhoven. De jury prees de winnaars om hun briljante oplossing voor het grote probleem rondom vergroening. En natuurlijk om hun enthousiasme en presentatievaardigheden.

Bestaande en nieuwe gebouwen vergroenen met plantenbakstenen

Als jonge experts bedachten de leerlingen van Commanderij College Gemert het beste plan voor een betere toekomst. Ze wilden oude bakstenen vervangen door gerecyclede plantenbakstenen. Goed voor isolatie, het houdt regenwater vast en bevordert de biodiversiteit. De jury vond hun idee ontzettend origineel en heel fleurig: “Met geweldig mooie decorstukken en allerlei creatieve vormen hebben ze de presentatie als team neergezet. Ze spelen in op trends en brengen biodiversiteit en wonen bij elkaar. Het is praktisch en uitvoerbaar.” De winnaars gaan op reis naar Vlieland.

Ook kregen alle winnaars een uniek Artcadia schilderij wat speciaal is ontworpen door studenten van de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Met het idee Waterlanden, waarbij 4 eilanden samen dienen voor huizen, parken, industrie en een winkelcentrum, won Kaj Munk college de 2e prijs. Dit is een vlog workshop van Canon Nederland. De 3e prijs, een Next Nature pakket, ging naar Johannes Fontanus College Barneveld met een huis gemaakt van gerecycled materiaal en dat ook zelf zijn energie opwekt.

Hoofd-jurylid, Cécile Cluitmans: “Het enthousiasme en de energie die erin zit is geweldig om te zien bij leerlingen, en bij leraren. De ideeën en uitwerkingen komen van de leerlingen zelf. Ze zijn op zo’n jonge leeftijd al bezig met maatschappelijke vraagstukken en actuele ontwikkelingen. Je ziet dat ze het hart en de hersenen op de goede plek hebben. Daar doen we het voor.”

Artcadia, imagine your future 

Elke groep tweedejaars havo/vwo-leerlingen deelde in het Evoluon binnen 10 minuten hun eigen oplossing voor hedendaagse vraagstukken op het gebied van mobiliteit, gebouwen, water, milieu en ruimte. Met gedetailleerde maquettes, gespeelde scènes en flitsende video’s verrasten alle leerlingen de jury met hun duurzame ideeën en technische formules. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, Canon Nederland, Next Nature en stichting Katalys organiseren de grootste wedstrijd voor tweedeklas havo/vwo leerlingen om hen enthousiast te maken voor techniek en bewust te maken van hun leefomgeving. Door het vakoverstijgende element is deze wedstijd al meer dan een 15 jaar een groot succes. Deze editie presenteerde Jard Struik het programma. De jury bestond uit directeur Arcadis Nederland Cécile Cluitmans, directeur Canon Nederland Michael Kusters, tv-maker en actrice Beryl van Praag en Fontys Hogeschool-lector Mark de Graaf.

Geplaatst in Nieuws
25 apr. 2024