Eneco en Sessy starten proef met aansturing thuisbatterij
Steeds meer mensen kiezen voor een thuisbatterij om de eigen zonne-energie overdag op te slaan en ’s avonds te gebruiken. Naast de voordelen in het energieverbruik in huis, bieden thuisbatterijen ook kansen om het stroomnet te ontlasten. Eneco en Charged starten nu een proef om de stroom van een Sessy thuisbatterij van klanten met een vast of variabel stroomcontract hiervoor in te zetten. Dit draagt bij aan de stabiliteit van het stroomnet en levert de klant een financieel voordeel op.
Met de innovatieve dienst ‘Gridease’ kunnen klanten, met een Sessy thuisbatterij en een vast of variabel contract van Eneco, de data en de gedeeltelijke aansturing van hun batterij delen met Eneco. Met de data kan meer kennisopbouw plaatsvinden rondom de momenten waarop batterijverbruikers laden of ontladen. De gedeeltelijke aansturing maakt het mogelijk voor Eneco om op piekmomenten de thuisbatterij in te zetten om het stroomnet te ontlasten. De klant ontvangt voor deelname aan de proef een financiële vergoeding van € 5,- per maand voor het delen van de data en een variabele vergoeding voor de inzet van de batterij. Vanzelfsprekend geldt dat de klant alle voordelen behoudt van het gebruik van de thuisbatterij en bijvoorbeeld zoveel mogelijk de zelfopgewekte stroom in huis kan gebruiken.
BTW teruggave
Tot nu toe was het alleen voor consumenten met een dynamisch stroomcontract mogelijk om de batterij in te zetten voor het ontlasten van het elektriciteitsnet. Met deze proef kunnen ook consumenten met een vast of variabel contract dit doen. Daardoor wordt het ook voor deze consumenten mogelijk om aanspraak te maken op een btw-teruggave op de aanschafprijs van de batterij. Zo wordt de investering in een batterij ook financieel gezien interessanter.
Efficiënter energiesysteem
Met deze proef zetten Eneco en Charged een belangrijke stap naar een duurzamer en efficiënter energiesysteem. Door klanten een vergoeding te betalen voor hun bijdrage aan netstabilisatie en hen te helpen in het optimaliseren van het eigen energieverbruik, kan een wezenlijk verschil worden gemaakt in de energietransitie.
Voor meer informatie klik hier