Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Jumbo Panningen wint Cedris Waarderingsprijs 2024: “Een voorbeeld voor de branche”

De Jumbo uit het Limburgse Panningen heeft de Cedris Waarderingsprijs 2024 gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs beloont bijzondere initiatieven die zich op een innovatieve manier inzetten om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De jury was het unaniem eens dat de Jumbo Panningen er met de prijs vandoor mocht gaan: “Dit bedrijf biedt kansen voor een groep voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Het is een voorbeeld voor de branche!”

Het initiatief

De supermarktvestiging helpt jonge mensen dankzij een combinatie van scholing en begeleiding aan een baan in de winkel. Dat doen ze samen met de gemeente Peel en Maas. Het gaat om jongeren die vanwege allerlei redenen normaal niet zo snel door de branche geselecteerd worden. Inmiddels heeft Jumbo Panningen 15 medewerkers in dienst die ooit begonnen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, maar nu gewoon onderdeel zijn van het team.  

De jongeren zoeken elkaar daarnaast ook in de privésituatie op: dit betekent nieuwe sociale contacten voor jongeren die voorheen soms in een isolement zaten. En extra mooi: de jongeren krijgen steun van hun eigen collega's. De begeleiding wordt namelijk vormgegeven door 'Harries': dat is een collega die werkt op dezelfde afdeling, maar een coachende rol krijgt. Deze aanpak is heel succesvol. Sommige collega’s die voorheen ondersteuning nodig hadden, groeien nu zelf door tot Harrie en bieden begeleiding aan nieuwe collega’s.

Reactie Jury

De jury prijst Jumbo Panningen voor haar inzet voor jongeren in een kwetsbare positie. Onder het motto ‘klein beginnen en samen grootse dingen doen’ is een bedrijf ontstaan waar iedereen de kans krijgt om mee te doen. Door het werken in de supermarkt staan deze jongeren midden in de samenleving. “Dit initiatief heeft impact, zowel op het loopbaanperspectief van jongeren, als op hun sociale leven", aldus de jury. “Hun sociale netwerk wordt groter. Het initiatief wordt daarnaast gedragen en ondersteund door het hele bedrijf.”

Uitreiking

Jumbo Panningen werd geselecteerd uit tientallen inzendingen, waarvan er vier definitief genomineerd werden. De prijs werd op donderdag 29 februari 2024 uitgereikt tijdens de jaarlijkse Cedris-lezing in theater Diligentia in Den Haag. Aan vicevoorzitter Risco Balkenende de eer om de winnaar uit te roepen. Supermarkteigenaar Ilse van Beek was dolblij met de winst: “Wat fantastisch dat we hebben gewonnen!”

De Cedris Waarderingsprijs bestaat uit een cheque van € 2.500,00. Dat geldbedrag is bedoeld om het initiatief financieel een zetje in de rug te geven. De winnaars mogen zich bovendien een jaar lang ambassadeur van de inclusieve arbeidsmarkt noemen. “We gaan het geld gebruiken om de Harrie-trainingen op meer plekken te geven, want die zijn ontzettend waardevol”, aldus Ilse.  

Over de prijs

In ons land wordt van alles georganiseerd om de arbeidsmarkt toegankelijk te maken voor iedereen die kan en wil werken. Maar deze waardevolle projecten zijn niet altijd even goed zichtbaar. Dat is jammer, want we kunnen er vaak veel van leren. Om deze initiatieven het podium te bieden dat ze verdienen, heeft Cedris daarom de Waarderingsprijs in het leven geroepen. Dit was de vierde keer dat de prijs werd uitgereikt.