Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Luister naar de BNR radio-uitzending over Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Op deze speciale dag worden ambitieuze en (internationaal) ondernemende vrouwen in het zonnetje gezet. Annette Wijering, directeur Internationale Programma's bij RVO, sprak hierover in de BNR radio-uitzending van 5 maart. 

Hoeveel ondernemende vrouwen in Nederland doen momenteel al zaken in het buitenland? Waar lopen zij tegenaan? En hoe ondersteunt RVO vrouwen die deze stap willen zetten? Deze onderwerpen werden besproken in de uitzending.

Internationaal zakendoen: mannen vs. vrouwen

Uit cijfers blijkt dat het totaal aantal ondernemende vrouwen in Nederland nog altijd relatief laag is. Ongeveer 27% van de bedrijven in Nederland wordt geleid door een vrouw. Daarmee is ook het aantal vrouwelijke ondernemers dat internationaal zakendoet relatief laag. "Dat getal zien we graag stijgen", zegt Wijering, "want zij kunnen wereldwijd bijdragen aan de impact en het verdienvermogen van Nederland."

Steun van RVO bij internationaal zakendoen 

De Nederlandse overheid stimuleert ondernemende vrouwen om meer zaken te doen in het buitenland. Bijvoorbeeld door het bieden van financiële ondersteuning. Het blijkt namelijk dat vrouwen harder hun best moeten doen om financiering te krijgen van banken, vertelt Wijering. Daarnaast lopen vrouwen in het buitenland vaak tegen meer uitdagingen aan dan mannen, onder andere op cultureel vlak. 

Groei over grenzen

Om deze reden is de campagne Groei over Grenzen opgezet. Met deze campagne probeert de overheid ondernemende vrouwen te inspireren en te informeren. Bekijk onze pagina Ondernemende Vrouwen voor een overzicht van relevante informatie, evenementen, netwerken en meer. RVO biedt daarnaast de standaardondersteuning die alle ondernemers kunnen krijgen. Denk aan landeninformatie, marktadvies, subsidies en deelname aan handelsmissies en evenementen.

Luister hier de uitzending terug!