Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Nederland hoog in innovatieranglijst van het EOB

In 2024 dienden Nederlandse bedrijven en uitvinders 7.054 octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau (EOB). Daarmee is Nederland onder de EU-lidstaten het derde land qua herkomst van octrooiaanvragen bij het EOB. Dit blijkt uit de Octrooi-index 2024 van het EOB.

Nederlandse innovatie in een breed scala aan technologieën 

De topsector voor octrooiaanvragen uit Nederland was medische technologie, met 792 aanvragen. Philips was opnieuw de grootste aanvrager bij het EOB in deze sector. Het werd gevolgd door elektrische machines, apparaten, energie met 654 aanvragen. De sterkste groei kwam echter van de macromoleculaire chemie en polymeren (+25,6% ten opzichte van 2023). Halfgeleiders was een andere sector met een sterke groei in aanvragen (+19,7%) . In de levensmiddelenchemie daalde het aantal aanvragen uit Nederland het sterkst (-20,8%).

Computertechnologie belangrijkste vakgebied

De trend waarbij computertechnologie waaronder AI-ontwikkelingen het belangrijkste vakgebied is, zien we ook terug in de gegevens voor Nederland. Het aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven en uitvinders op het gebied van computers is met 4,8% toegenomen. Elektrische machines, apparaten en energie lieten vorig jaar de sterkste groei zien bij het EOB (+8,9% ten opzichte van 2023), gedreven door vooruitgang in schone energietechnologieën. Meer in het bijzonder gaat het over uitvindingen rondom batterijtechnologieën, die met 24% toenamen.

Grote bedrijven leveren grote bijdrage 

Philips was opnieuw de topaanvrager uit Nederland, met een 11e plaats onder de wereldwijde topaanvragers van het EOB met 1.231 aanvragen, gevolgd door Signify op de 23e plaats met 742 aanvragen. Onder de top 10 Nederlandse octrooiaanvragers zag NXP Semiconductors de grootste toename in aanvragen in 2024 (tot 479 aanvragen, +29,5% vergeleken met 2023).

Kleine bedrijven gebruiken octrooisysteem om innovatie te stimuleren 

De Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO stond in 2024 in de top 10 van Europese universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen voor octrooiaanvragen. Dit onderstreept de aantrekkingskracht van het octrooisysteem op innoverende publieke organisaties. 

1 op de 4 octrooiaanvragen omvat een vrouwelijke uitvinder

In 2024 omvatte 25% van alle patentaanvragen uit Nederland minimaal één vrouwelijke uitvinder. Dit ligt in lijn met het gemiddelde van de 39 EOB-lidstaten (ook 25%).

Unitair octrooi steeds populairder bij Nederlandse octrooihouders 

Het stelsel van unitaire octrooien biedt sinds 2023 innovatoren eenvoudiger en toegankelijker octrooibescherming in 18 EU-lidstaten met één enkele aanvraag bij het EOB. 

Octrooicentrum Nederland werkt nauw samen met EOB 

Wereldwijd behoudt Nederland zijn indrukwekkende 8e positie in het aantal octrooiaanvragen bij het EOB. De cijfers bevestigen andermaal onze sterke internationale positie in innovatie. De patent index geeft een goed beeld van de innovatierichting die we in Nederland nastreven; zo wordt duidelijk dat Nederlandse bedrijven steeds meer octrooien aanvragen in schone energietechnologie (met name batterijtechnologieën) en computertechnologie. Octrooicentrum Nederland en EOB werken nauw samen om Nederlandse innovaties te beschermen, zowel in Nederland als wereldwijd. 

Geplaatst in Nieuws
25 mrt. 2025