Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Seenons vervolgt zero waste missie ziekenhuizen

Samenwerking gestart met Radboudumc en Dijklander ziekenhuis

Het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc en het Dijklander ziekenhuis in Hoorn en Purmerend hebben ervoor gekozen om samen met tech-platform Seenons het afvalbeheer te verduurzamen. Hiermee gaat Seenons verder op weg om de zero waste impact in de zorgsector te vergroten. Inmiddels werkt het afvalplatform al 2 jaar samen met het Flevoziekenhuis, waar het verschillende afvalstromen uit het rest- en SZA (specifiek ziekenhuisafval), zoals infuuszakken, heeft weten te halen. Nog steeds draagt de ziekenhuiszorg voor 7% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland*, waarbij ziekenhuisafval - 328 miljoen kilo per jaar - een aanzienlijk aandeel heeft.  De ommekeer is nodig.

Mensen en de wereld beter maken

Ziekenhuizen zijn vitaal voor onze gezondheid, maar helaas ook één van de grootste vervuilers op afvalgebied. Er ontstaan vele complexe, maar ook waardevolle, afvalstromen bij gezondheidsinstellingen die bij elkaar zo’n 328 miljoen kilo per jaar creëren.* Door de juiste dienstverleners te koppelen, afvalreducerende initiatieven te ondersteunen en inzichten te verkrijgen in de afvaldata kunnen er stappen worden gemaakt richting duurzaam afvalbeheer. Daar is het tech-platform Seenons voor.

Joost Kamermans, mede-oprichter en CEO Seenons: ''Op dit moment verspillen we veel in de zorgsector, maar met gerichte stappen kunnen we dat sterk terugdringen.. Het is ons doel om gezamenlijk met meerdere ziekenhuizen op te trekken. Zo kunnen we best practices - op het gebied van afvalscheiding en inkoop - onderling delen en leveranciers relevante terugkoppeling geven, om vervolgens bijvoorbeeld producten met een betere samenstelling en beter recyclebare verpakking in te kopen. We, de gezondheidszorg en Seenons, hebben hetzelfde doel: mensen en de wereld beter maken. Het is mooi om ons gezamenlijk hard te maken om dit te bereiken.’’

Gezondheidszorg van de toekomst

Door de samenwerking met Seenons krijgt zowel het academische ziekenhuis Radboudumc als het Dijklander ziekenhuis onafhankelijke en verschillende data-inzichten over het afvalbeheer; van scheidingspercentages en volumes tot aan de CO2-impact.

Bram Kurstjens, manager logistiek bij Radboudumc: ''Onze ambitie is al jaren om gezondheidszorg van de toekomst na te streven. Afvalbeheer is een belangrijk, maar complex onderdeel in het ziekenhuis. In Seenons hebben we een partner gevonden waarmee we dit efficiënt en duurzaam kunnen herinrichten. Wij kijken uit naar de samenwerking en de impact die daarbij hoort.’’

Support van Ernst Kuipers

Tijdens de COP28 in Dubai eind vorig jaar sprak Seenons met Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voelde de support. Kuipers ziet de bereidheid van de zorgsector om het afvalbeheer te verbeteren en gaf aan de waarde van een platform als Seenons te zien, ook voor ziekenhuizen in het buitenland. Tenslotte lijken ziekenhuizen veel op elkaar internationaal en kunnen hierin van elkaar leren. Ook wordt er ingekocht bij dezelfde producenten. Op die manier kan gezamenlijk de keten verbeterd worden, door alle betrokken partijen.

Een onderdeel van de reis naar een zero waste beleid in de ziekenhuizen is voor Seenons ook het ondertekenen van de Green Deal 3.0. Deze overeenkomst vanuit de zorgsector staat voor minimale CO2-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor hergebruik van grondstoffen en materialen. Met het ondertekenen van deze Green Deal een aantal maanden geleden zijn alle betrokken partijen doelen en acties overeengekomen om tot en met 2026 gezamenlijk aan te werken.

*Gupta Strategists, ‘Een Stuur voor de Transitie naar Duurzame Gezondheidszorg’ (2019)

Beeld Seenons