SolarDew maakt met zonne-energie drinkwater van zeewater
Er zijn steeds meer innovaties in de watertechnologie: van waterzuivering tot drinkwaterwinning en van afvalwaterbehandeling tot bescherming tegen overstromingen. Als het gaat om octrooiaanvragen op watertechnologieën staat Nederland op de 10e plaats wereldwijd en binnen Europa zelfs op de 4e plaats. Dat blijkt uit het rapport ‘Innovation in water-related technologies’ dat het Europees Octrooibureau (EOB) op 18 juli publiceerde.
Toename van innovaties op gebied van water
Watertekorten en watervervuiling zorgen wereldwijd voor grote problemen en die lijken door klimaatverandering alleen maar erger te worden. Daarom onderzocht het EOB hoe het staat met de innovaties op het gebied van watertechnologie. Ze keken hierbij naar de hoeveelheid octrooien die werd aangevraagd voor watergerelateerde innovaties. Het rapport laat zien dat het aantal innovaties wereldwijd tussen 1992 en 2023 gestegen is.
Nederland, waterland
Verder laat het onderzoek zien dat Nederland het de afgelopen 30 jaar internationaal gezien goed deed als het gaat om octrooiaanvragen op watertechnologieën. Wereldwijd staan we daarmee op de 10e plaats en binnen Europa zelfs op de 4e plaats.
Ons land heeft een relatief hoog specialisatieniveau als het gaat om octrooien op watergerelateerde technologieën. Een voorbeeld is SolarDew, een Nederlandse start-up die van bijvoorbeeld zeewater drinkwater maakt met behulp van zonne-energie. In de video leggen ze uit hoe Octrooicentrum Nederland hen heeft geholpen bekend te raken met alle IE-rechten om vervolgens tot een IE-strategie te komen.
Ondersteuning door Octrooicentrum Nederland
Octrooicentrum Nederland ondersteunt ondernemingen als SolarDew die vragen hebben over intellectuele eigendoms- (of IE-)rechten – bijvoorbeeld octrooien, merk- en auteursrechten – of die een IE-strategie willen opzetten. Bovendien leverde Octrooicentrum Nederland een actieve bijdrage aan de totstandkoming van het rapport van het EOB.
Online octrooidatabase en Deep Tech Finder
Tegelijk met het rapport over waterinnovaties lanceert het EOB een gratis platform voor watertechnologieën. Dit platform geeft wetenschappers en bedrijven toegang tot de online octrooidatabase. Daar vinden ze veel informatie over de nieuwste ontwikkelingen in de watersector.
Bovendien ontwikkelde het EOB de gratis tool Deep Tech Finder verder. Met deze tool kunnen investeerders en ondernemers elkaar beter vinden.