Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Hoe maak je een appartement duurzamer?

In 2023 is het belangrijker dan ooit geworden om zo duurzaam mogelijk te leven. Niet alleen omdat de rekeningen voor gas en elektriciteit zo omhoog zijn gegaan, maar ook omdat er een steeds groter besef is van de impact die we met z’n allen hebben op de wereld. Je kunt ervoor kiezen om te stoppen met het eten van vlees of om niet meer op verre vliegvakanties te gaan, maar je kunt ook je eigen appartement verduurzamen. Hierdoor verbruik je zo min mogelijk energie en kun je ook nog eens flink op je kosten besparen.

Heeft het zin om een huurwoning te verduurzamen?

Stel dat je net een huurwoning hebt gevonden. Bijvoorbeeld via een website als Rentola en je een variabel contract moet afsluiten voor je gas en elektriciteit. In heel Nederland zijn die bedragen namelijk flink omhooggegaan en daar kun je van schrikken. Natuurlijk ga je dan op zoek naar manieren om je energieverbruik zo veel mogelijk te temperen. Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende opties die niet veel geld kosten of die je gewoon weer mee kunt nemen als je naar je volgende huurappartement gaat. Natuurlijk kun je altijd met je verhuurder bespreken welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het verduurzamen van je huurappartement.

1. Gebruik een waterbesparende douchekop

Korter douchen is een actie die heel effectief kan zijn als je wil besparen op je gasverbruik, want ongeveer 80% van het warme water dat je thuis gebruikt is voor het douchen. Helaas vinden veel mensen het nog moeilijk om hun tijd onder de douche wat in te korten. In Nederland ligt het gemiddelde rond de 9 minuten per persoon, maar door daar 5 minuten van te maken kun je al 15.000 liter warm water en 60 m3 aan gas per persoon besparen. De gulden middenweg is een waterbesparende douchekop, waarbij maximaal 7,2 liter per minuut wordt doorgelaten.

2. Vervang al je lampen door Ledlampen

Ledlampen zijn niet alleen veel zuiniger, ze geven ook nog eens een veel fijner licht af. Qua besparing mag je erop rekenen dat een ledlamp tot wel 85% minder stroom verbruikt dan andere lichtbronnen. Tegenover een gloeilamp kan dit verschil zelfs oplopen tot wel 90%. Over het algemeen zijn ledlampen nog iets duurder dan andere lampen, maar omdat je kosten zo veel lager liggen, haal je dit er vaak al na een korte periode van gebruik uit.

3. Kies voor tochtstrips

Zeker de wat oudere woningen hebben nogal eens wat kiertjes en gleuven die gewoon niet helemaal goed dicht gaan. Als je ernaast staat, voel je altijd een beetje kou en dat is slecht nieuws. Dit betekent namelijk dat er veel warmte verloren gaat, waardoor je verwarming veel harder moet werken om je woning een beetje op temperatuur te houden. Het voordeel van tochtstrips is dat ze gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen zijn, je maakt dus geen schade aan je woning en je kunt ze eventueel ook weer meenemen als je gaat verhuizen.

4. Plaats folie achter je verwarming

Veel verwarmingselementen zitten aan een muur die aan de andere kant aan de buitenkant zit. Hierdoor gaat zonder dat je het doorhebt ook heel veel warmte verloren. Met behulp van speciale folie voor achter je radiator zorg je ervoor dat de warmte niet langer direct naar buiten trekt, maar juist richting je woning gaat. De folie zit altijd achter je radiator, dus je ziet er niks van!

5. Pas de instellingen van je verwarming aan

Tegenwoordig hebben bijna alle woningen een slimme meter, waarmee je ieder moment van de dag kunt zien hoe veel elektriciteit of gas je hebt verbruikt. Vaak zit hier ook een functie voor instellingen op, waarmee je bijvoorbeeld kunt instellen dat de verwarming om een uurtje of 10 ’s avonds automatisch omlaag gaat en pas een uur voordat je normaal opstaat weer vol aangaat Als er overdag niemand thuis is, is 15 graden meer dan warm genoeg om je woning op temperatuur te houden. Hiermee kun je per jaar tot wel €350 besparen. Draai de verwarming ook helemaal uit in de ruimtes waar je niet komt, zoals de studeer- of logeerkamer.

6. Vervang je gaspitten door inductie

Elektrisch koken zorgt ervoor dat je thuis nog minder gas verbruikt, vaak kan het tot wel 1 m3 per dag schelen. Wanneer je een energieleverancier hebt die je van groene stroom voorziet, kun je vaak voor een fractie van dat bedrag alsnog gewoon koken. Het enige wat je moet doen is zelf eenmalig investeren in een kookplaat, deze heb je al vanaf €100. Let wel op dat je voor een inductiekookplaat vaak ook andere pannen nodig hebt, omdat de onderkant magnetisch moet zijn om contact te kunnen maken met de hittebron. Controleer van tevoren dus altijd of je pannen hier geschikt voor zijn, zo kun je voorkomen dat je ook nog nieuwe pannen moet aanschaffen.