Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Met deze tips verduurzaam je de tuin

Er is veel informatie beschikbaar over het verduurzamen van een woning. Toch lees je weinig over duurzamer maken van de tuin. Veel mensen denken dat een tuin vanuit zichzelf al duurzaam of milieuvriendelijk is, maar je kunt zelf ook actie ondernemen en de tuin milieuvriendelijker maken dan die al is.

1.    Gebruik regenwater in de tuin

De zomers worden steeds warmer en daarom hebben we meer water nodig om de tuin vochtig te houden. Door regenwater op de vangen zorg je ervoor dat je geen water uit de kraan nodig hebt. Regenwater is ook veel beter voor tuinplanten dan kraanwater, doordat er bijvoorbeeld minder kalk, mineralen en magnesium. In sommige situaties kun je geen regenwater opvangen, gebruik dan een waterbesparende tuinsproeier, deze zorgt ervoor dat de planten en bomen voldoende water krijgen, maar niet te veel in één keer.

2.    Gebruik materiaal wat lang mee gaat

Ook in de tuin heb je spullen nodig. Van tuingereedschap tot meubilair, van een vogelhuisje tot een regenton. Zorg ervoor dat je spullen koopt die lang meegaan of recyclebaar zijn. Kijk bijvoorbeeld voor een parasol op parasols.nl. Een parasol kopen doe je niet vaak, dus kies er voor dat deze lang meegaat. In tegenstelling tot de meeste polyester doeken op de markt, worden de garens van Solero parasols tijdens de productie in de vezelkern geverfd, hierdoor kunnen ze een langere levensduur garanderen.

3.    Groen in plaats van tegels

Tegelwippen, het wordt steeds populairder. Het idee is vrij simpel. Je haalt een tegel (of meerdere tegels) uit de tuin, vervangt het witzand voor tuinaarde en plant op deze plek een leuke tuinplant of boompje. Als je de bijen wilt helpen, dan kun je het beste kiezen voor inheemse planten, zoals bieslook, rozemarijn of een vlinderstruik. Op deze manier wordt je tuin een stuk groener. Denk voor dat je een plant kiest wel hoeveel water deze nodig heeft, door de droogte van de laatste jaren overleven bepaalde planten beter dan andere. Varens, chrysanten en bamboe hebben bijvoorbeeld weinig water nodig.

4.    De zon geeft energie

Als je in de tuin ook verlichting wilt aanleggen, gebruik dan apparaten die zonne-energie gebruiken. Solarlampjes worden ze ook wel genoemd, zijn er in alle soorten en maten en houden je tuin automatisch licht als het donker wordt. Met deze verlichting verbruik je geen energie van jouw energiemaatschappij maar laat je de zon het werk doen.

Dit zijn een paar tips om je tuin wat groener en milieuvriendelijker te maken, maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een bijenhotel of het investeren in een fruitboom. Ook kun je nadenken om meer vogels naar de tuin te lokken, door eetbaar en drinkbaar voer neer te leggen.