Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Thuiswerken is duurzamer dan je denkt

In de afgelopen jaren zijn meer mensen thuis gaan werken, dit kwam mede door de corona pandemie, waarbij in veel branches thuiswerken een must was. Thuiswerken heeft voordelen voor werknemers, zoals de flexibiliteit om hun werkuren zelf in te plannen. Daarnaast heeft thuiswerken ook een belangrijk effect op het milieu. Minder woon-werkverkeer en minder kantoorruimteverbruik betekenen minder CO2-uitstoot en minder energieverbruik. Veel werkgevers vinden het daarom ook belangrijk om duurzaam thuiswerken te stimuleren en te ondersteunen, om hiermee het milieu te beschermen. In dit artikel vind je een aantal tips voor mensen die regelmatig thuiswerken of dit van plan zijn te gaan doen.

Energiebesparing

Om duurzaam thuis te werken, is het belangrijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Energiebesparing kan op verschillende manieren worden bereikt. Een van de manieren is door over te stappen op energiezuinige apparaten. Het selecteren van een workstation met een laag energieverbruik kan bijvoorbeeld een verschil maken in de energierekening op lange termijn. Daarnaast is het belangrijk om de apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Stand-by modus is namelijk nog steeds verantwoordelijk voor een significant deel van de energierekening.

Zorg er tevens voor dat je in een frisse en goed verlichte ruimte zit, zodat je gebruik maakt van natuurlijk daglicht en dus geen lampen aan hoeft te doen tijdens je werk. Je bent helemaal duurzaam bezig als je de energie zelf opwekt, door bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen aan te schaffen.

Milieuvriendelijk kantoor

Creëer een comfortabele, praktische en milieuvriendelijke thuiswerkplek. Een belangrijk punt om hierbij te benadrukken is het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen in meubels en kantoormateriaal. Kies bijvoorbeeld voor hout in plaats van kunststof en gebruik bijvoorbeeld FSC papier. Zorg er ook voor dat het afval op de juiste manier wordt gesorteerd en dat er geen restafval wordt achtergelaten. Daarnaast kunnen planten met grote bladeren, de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren.

Minder woon-werk verkeer

Doordat mensen meer thuiswerken is het ook rustiger op de weg en zijn er dus minder files, dat is sowieso al gunstig voor het milieu. Maar er is ook minder kantoorruimte nodig en er hoeft uiteindelijk minder kantoorruimte te worden gebouwd. Voor de dagen dat je wel naar kantoor gaat, kun je denken aan een ander vervoersmiddel dan een auto of je kunt carpoolen met collega’s.

Duurzame werkgevers

Veel bedrijven stimuleren het thuiswerken en proberen daarnaast ook hun eigen kantoor te verduurzamen. Een solide kantoor is van groot belang voor werkgevers, zodat materialen als een kantoorstoel, een Rack Server of archiefkasten minder vaak vervangen hoeven te worden. Er zijn verschillende subsidie mogelijkheden voor ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden en dit willen toepassen binnen hun organisatie.