Bouwhekdoeken als blikvanger: Creatieve kracht uit de buurt
Namens Dura Vermeer zijn we op dit moment bezig met een grote renovatie (630 woningen) in de van Deysselbuurt. Waar nodig worden woningen gerenoveerd, maar er komen ook nieuwe, duurzame woningen bij om tegemoet te komen aan het groeiende woningtekort in Amsterdam. Deze vernieuwing wordt uitgevoerd met behoud van de unieke identiteit en karakter van de buurt.
De nieuwe woningen worden divers, zijn geschikt voor zowel starters, gezinnen als ouderen, en versterken de mix van bewoners die de Lodewijk van Deysselbuurt nu al zo uniek maakt. Wat deze transformatie bijzonder maakt, is de sociale dynamiek die de Lodewijk van Deysselbuurt kenmerkt. De winkelstraten vormen het hart van de buurt, waar bewoners en ondernemers elkaar dagelijks ontmoeten. Van de gevestigde ondernemers die al tientallen jaren deel uitmaken van het straatbeeld tot de nieuwe, sociale ondernemers die ruimtes delen en innovatieve initiatieven lanceren – de Lodewijk van Deysselbuurt is een plek waar de kracht van verbinding en samenwerking centraal staat.
Linda samen met Rene voor “zijn” doek!
En juist deze kracht heeft ontwerpster Linda van den Berg geprobeerd terug te laten komen op speciaal ontworpen bouwhekdoeken. Het idee ontstond toen een aantal collega’s van Woningstichting Rochdale en Dura Vermeer een rondje door de buurt liepen: de ondernemers en buurtbewoners die een verschil maken moeten een podium krijgen. Hoe René de Buurtkeuken runt, welke spullen Wil in haar Snuffelzaak allemaal tweedehands verkoopt, wat Fatima-Zohra naast haar heerlijke lunch zoveel meer doet voor de buurt met haar Zaak van Smaak en wat de innovatieve mensen van Cascoland allemaal bedenken om iedereen bezig te houden op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo’n buurt waar je je meteen welkom voelt.
De doeken, speciaal opgemaakt in winterse stijl, zijn afgelopen maandagmiddag creatief ingekleurd door kinderen uit de buurt. We hebben hiervoor de hulp gekregen van Stichting VoorUit. Een initiatief die bijdraagt aan de sociale cohesie in de wijk. Bij VoorUit zetten 50 studenten zich elke week in voor de buurten of gebouwen waar ze wonen. De energie van deze jongeren wordt verbonden aan maatschappelijke thema’s die lokaal spelen.
Deze creatieve middag bracht niet alleen kleur, maar ook veel plezier en samenwerking in de buurt. In de zomer komt er een vervolg; dan komen de doeken in zomerse stijl in de wijk te hangen.