Greenpeace voert actie op Zuidas tegen voortdurende "cowboy"-praktijken van Rabobank
"WANTED: ceo Rabobank wegens natuurschade in Brazilië." Die boodschap, vergezeld van een portret van ceo Stefaan Decraene afgebeeld als cowboy, prijkt vanmorgen op een enorm spandoek op de Zuidas. Greenpeace-klimmers bevestigden het spandoek aan de 95 meter hoge Vinoly-toren, waarbij ze Rabobank verantwoordelijk houden voor tien miljard euro aan natuurschade in Brazilië, veroorzaakt door hun financiering tussen 2000 en 2024.
Rabobank maakt gebruik van de wetteloosheid in de wereld van ontbossing, stelt Greenpeace Nederland. Greenpeace eist dat Decraene een einde maakt aan deze destructieve financieringspraktijken en pleit voor wetgeving die de geldstroom naar ontbossing stopt.
Terwijl medewerkers van de bedrijven op de Zuidas op hun werkplek arriveerden, werd de boodschap van Greenpeace door klimmers onthuld.
Meike Rijksen, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland: “De Zuidas is als het Wilde Westen; er gelden geen regels die geldstromen naar ontbossing verbieden. En dat Wilde Westen hier, financiert Wildwest-praktijken in Brazilië met superveel ontbossing als gevolg. De grootste cowboy is de ceo van Rabobank. Zijn bank heeft miljarden aan schade veroorzaakt en hij zet die koers willens en wetens door. Daarom roepen we hem hier in het financiële hart - waar iedereen hem kent - ter verantwoording.”
Rabobank presenteert zichzelf als een voorvechter van duurzaamheid, maar is al jarenlang direct en indirect betrokken bij ontbossing in Brazilië, blijkt keer op keer uit onderzoek (1).
Bosverlies ter grootte van Texel
Ook onder de huidige ceo van Rabobank, Stefaan Decraene, is de vernietigende koers van zijn voorgangers doorgezet. De bank richt met zijn foute financieringen meer schade aan dan dat het winst maakt. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo in opdracht van Greenpeace Nederland.
- In 2023, het jaar waarin ceo Stefaan Decraene aantrad, werd Rabobank gekoppeld aan het verlies van 17.200 hectare bos in Brazilië, een gebied ter grootte van Texel.
- De milieu-, klimaat- en gezondheidsschade door deze ontbossing wordt geschat op minimaal 3,9 miljard euro in 2023.
- Deze schade is te verdelen over alle betrokken partijen in de keten: van bank tot boer naar supermarkt. Rabobank kan in deze keten verantwoordelijk worden gehouden voor € 515 miljoen euro van het totale schadebedrag, alleen al veroorzaakt in 2023. De bank behaalde een winst van 101 miljoen euro uit gerelateerde activiteiten.
- In totaal kan Rabobank in de periode van 2000 tot 2024 verantwoordelijk worden gehouden voor minimaal tien miljard euro aan schade aan het klimaat, de natuur en de gezondheid van mensen.
Rijksen: “We maken het met deze actie nu persoonlijk, omdat het persoonlijk is. Decraene zit aan de knoppen en kan morgen het verschil maken. Beterschap beloven volstaat niet meer. Het is tijd voor wetgeving die geldstromen naar ontbossing stopt en Decraene zou daar samen met ons voor moeten pleiten.”
Foto: Greenpeace