Robotica: Europa verliest koppositie
In de wereldwijde robotica-race is Europa de koppositie kwijt en dreigt snel achterop te raken. Zonder acute actie staat de Europese industrie dezelfde neergang te wachten zoals de Europese auto-industrie die doormaakt. Zo waarschuwt kredietverzekeraar Allianz Trade in het rapport ‘No country for old robots’
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “China dendert Europa voorbij. Meer dan de helft van alle industriële robots wereldwijd zijn vorig jaar in China in gebruik genomen. Met programma’s als ‘Made in China’ zet het land vol in op automatisering en robotisering. Niet alleen om de productie te verhogen, maar ook om de gevolgen van een vergrijzende bevolking op te vangen.” In de afgelopen vijf jaar groeide de wereldwijde robotica-sector met 230% en zal naar verwachting in 2030 de grens van 100 miljard dollar overschrijden, zo stelt de kredietverzekeraar.
Chinese hegemonie dreigt
Europa, met landen als Duitsland, Zweden en Zwitserland als belangrijke spelers, blijft achter. Waar Europa ooit toonaangevend was in robotica, dreigt het nu weg te zakken naar het tweede plan. Geeroms: “China investeert massief in zowel robotproductie als technologische innovatie. Robotica staat centraal in de Chinese ontwikkelingsstrategie. In Europa ontbreekt die daadkracht en visie. We hebben in de auto-industrie gezien wat er dan gebeurt. De markt van EV’s is volledig in handen van China.”
Robotica is niet alleen een kwestie van technologische vooruitgang, maar ook van economische noodzaak, betoogt Geeroms. “Europa vergrijst in rap tempo en kampt met structurele personeelstekorten, vooral in sectoren als landbouw, logistiek en zorg. Robots kunnen deze tekorten deels opvangen en zo de productiviteit en concurrentiekracht van Europa op peil houden.”
Vijf acties
Volgens het Allianz Trade-rapport zijn er vijf cruciale stappen nodig om het tij te keren:
-1: Ontwikkel een Europese robotica-roadmap: Europa heeft een gezamenlijke strategie nodig om versnippering tegen te gaan.
-2: Meer kapitaal voor start-ups en innovatoren: Het ontbreken van een volwassen durfkapitaalmarkt vormt een rem op innovatie.
-3: Versnel innovatie van lab naar markt: Europa blinkt uit in onderzoek, maar heeft moeite om innovaties op te schalen tot succesvolle bedrijven.
-4: Investeer in scholing en omscholing: Het tekort aan technisch personeel is nijpend. Zonder grootschalige bijscholing dreigt de uitrol van robots te stagneren.
-5: Zorg voor slimmere regelgeving die innovatie stimuleert: Europa loopt voorop in AI-regelgeving, maar strikte regels kunnen innovatie juist afremmen.
“Nu handelen, anders is het te laat”
Volgens Geeroms is het rapport glashelder: “Als Europa nú niks doet staat onze positie als industriële grootmacht op het spel en dreigen we de aansluiting definitief te verliezen. Voor iedereen moet duidelijk zijn dat robotica geen verre toekomstmuziek is, maar een noodzakelijke motor voor een concurrerend, veerkrachtig Europa. Nu handelen betekent morgen winst boeken – in productiviteit, innovatiekracht én geopolitieke autonomie.”